24 февраля 2019 года — Неделя о блудном сыне

24 февраля 2019 года.
Неделя о мытаре и фарисее.
Проповедь протоиерея Вячеслава Перевезенцева.
Храм Святителя и Чудотворца Николая (село Макарово).

 
Евангелие от Луки (глава 15 стихи 11 — 32)
о мытаре и фарисее

  Церковнославянский   Синодальный
15:11 Рече же: человѣкъ нѣкiй имѣ два сына:   Еще сказал: у некоторого человека было два сына;
15:12 и рече юнѣйшiй ею {от­ нихъ} отцу: отче, даждь ми достойную часть имѣнiя. И раздѣли има имѣнiе.   и сказал младший из них отцу: отче! дай мне следующую мне часть имения. И отец разделил им имение.
15:13 И не по мнозѣхъ днехъ собравъ все мні́й сынъ, отъиде на страну далече, и ту расточи имѣнiе свое, живый блудно.   По прошествии немногих дней младший сын, собрав всё, пошел в дальнюю сторону и там расточил имение свое, живя распутно.
15:14 Изжив­шу же ему все, бысть гладъ крѣпокъ на странѣ той, и той начатъ лишатися.   Когда же он прожил всё, настал великий голод в той стране, и он начал нуждаться;
15:15 И шедъ при­­лѣпися единому от­ житель тоя страны: и посла его на села своя пасти свинiя.   и пошел, пристал к одному из жителей страны той, а тот послал его на поля свои пасти свиней;
15:16 И жела­ше насытити чрево свое от­ рожецъ, яже ядяху свинiя: и никтоже даяше ему.   и он рад был наполнить чрево свое рожками, которые ели свиньи, но никто не давал ему.
15:17 Въ себе же при­­шедъ, рече: колико наемникомъ отца мо­его избываютъ хлѣбы, азъ же гладомъ гиблю?   Придя же в себя, сказал: сколько наемников у отца моего избыточествуют хлебом, а я умираю от голода;
15:18 Воставъ иду ко отцу мо­ему, и реку ему: отче, согрѣшихъ на небо и предъ тобою,   встану, пойду к отцу моему и скажу ему: отче! я согрешил против неба и пред тобою
15:19 и уже нѣсмь достоинъ нарещися сынъ твой? сотвори мя яко единаго от­ наемникъ тво­ихъ.   и уже недостоин называться сыном твоим; прими меня в число наемников твоих.
15:20 И воставъ иде ко отцу сво­ему. Еще же ему далече сущу, узрѣ его отецъ его, и милъ ему бысть, и текъ нападе на выю его, и облобыза его.   Встал и пошел к отцу своему. И когда он был еще далеко, увидел его отец его и сжалился; и, побежав, пал ему на шею и целовал его.
15:21 Рече же ему сынъ: отче, согрѣшихъ на небо и предъ тобою, и уже нѣсмь достоинъ нарещися сынъ твой.   Сын же сказал ему: отче! я согрешил против неба и пред тобою и уже недостоин называться сыном твоим.
15:22 Рече же отецъ къ рабомъ сво­имъ: изнесите одежду первую и облецыте его, и дадите перстень на руку его и сапоги на нозѣ:   А отец сказал рабам своим: принесите лучшую одежду и оденьте его, и дайте перстень на руку его и обувь на ноги;
15:23 и при­­ведше телецъ упитан­ный заколите, и ядше веселимся:   и приведите откормленного теленка, и заколите; станем есть и веселиться!
15:24 яко сынъ мой сей мертвъ бѣ, и оживе: и изгиблъ бѣ, и обрѣтеся. И начаша веселитися.   ибо этот сын мой был мертв и ожил, пропадал и нашелся. И начали веселиться.
15:25 Бѣ же сынъ его старѣй на селѣ: и яко грядый при­­ближися къ дому, слыша пѣнiе и лики:   Старший же сын его был на поле; и возвращаясь, когда приблизился к дому, услышал пение и ликование;
15:26 и при­­звавъ единаго от­ отрокъ, вопроша­ше: что [убо] сiя суть?   и, призвав одного из слуг, спросил: что это такое?
15:27 Онъ же рече ему, яко братъ твой прiиде: и закла отецъ твой телца упитан­на, яко здрава его прiятъ.   Он сказал ему: брат твой пришел, и отец твой заколол откормленного теленка, потому что принял его здоровым.
15:28 Разгнѣвася же, и не хотяше внити. Отецъ же его изшедъ моляше его.   Он осердился и не хотел войти. Отец же его, выйдя, звал его.
15:29 Онъ же от­вѣщавъ рече отцу: се толико лѣтъ работаю тебѣ, и николиже заповѣди твоя преступихъ, и мнѣ николиже далъ еси козляте, да со други сво­ими воз­веселил­ся быхъ:   Но он сказал в ответ отцу: вот, я столько лет служу тебе и никогда не преступал приказания твоего, но ты никогда не дал мне и козлёнка, чтобы мне повеселиться с друзьями моими;
15:30 егда же сынъ твой сей, изъядый твое имѣнiе съ любо­дѣйцами, прiиде, заклалъ еси ему телца питомаго.   а когда этот сын твой, расточивший имение своё с блудницами, пришел, ты заколол для него откормленного теленка.
15:30 Онъ же рече ему: чадо, ты всегда со мною еси и вся моя твоя суть:   Он же сказал ему: сын мой! ты всегда со мною, и всё мое твое,
15:30 воз­веселитижеся и воз­радовати подоба­ше, яко братъ твой сей мертвъ бѣ, и оживе: и изгиблъ бѣ, и обрѣтеся.   а о том надобно было радоваться и веселиться, что брат твой сей был мертв и ожил, пропадал и нашелся.
Ввернутся в рубрику: Проповеди в 2019 году »
 
«
»